Att hamna i skuldfälla!
Gästkrönikörer

Att hamna i skuldfälla!

 

 

 

 

 

Att hamna i skuldfälla

Det är lätt att känna skam kring pengar. En del för att de har för lite och en del för att de har för mycket. Men fulast av allting är att hamna i skuld. Ett ord många ryggar för. I folkhemmen sitter de stora massorna framför lyxfällan och ojar och suckar och kommenterar.

Personer diskuteras på arbetsplatser: hur kunde hon köpa alla de där kläderna när de inte ens hade kvar till mat till barnen? Eller Hur kunde han köpa det där svindyra fiskespöet när Kronofogden redan knackat på och varslar om utmätning.

Vad händer i en människa som hamnar i skuld och faller så djupt ner i hopplöshetens brunn att personen ifråga på riktigt tror att det inte finns någon lösning och i sin förtvivlan kör på så det ryker innan smällen? Har ni någonsin satt er in i hur det känns? Man behöver faktiskt inte mycket fantasi för detta.

Varför är det så fult då, att ha hamna i skuld? Är det svenskt att se det så? Är detta vår version av amerikanernas. Det är fult att vara fet? För dessa två tillstånd bemöts ju med inställningen att den drabbade inte har karaktär nog.( för vad råder delade meningar om )

Är det måhända Sanningen? Att man är karaktärslös?

Jag svarar Nej. Precis som det faktiskt finns fall där folk har en stor övervikt på grund av sköldkörteln kan man faktiskt hamna i skuld på grund av en annan människas handlingar som man inte rådde över.

Hur ser sanningen ut då i så fall? Här finns nu 2 alternativ, som även gäller om man hamnat i skuld av sig själv: Antingen jobbar man stenhårt att bli av med den – om man har en inkomst det vill säga.

Eller så kan man inte det för att man inte har någon inkomst eller en väldig liten sådan som inte räcker till några utsvävningar och då växer skulden. Och brunnen kommer närmre för var dag det inte löser sig.

Jag har aldrig hört om några andra alternativ. Många upplever att Sverige var på väg neråt för flera år sen och det tog ordentlig skjuts att nå botten när moderaterna gick in och började ta sönder systemen med motto: De starkaste överlever. Jag funderar kring pengar, att leva och att överleva – för det är en jäkla skillnad på de två sistnämnda. Och detta att skammen kring skuld borde få dö.

Vad tänker ni om detta?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *