Du är vad du äger
Gästkrönikörer

Du är vad du äger

Jenny Karlsson

 

 

 

 

 

 

 

 

Du är vad du äger?

Som förälder matas du varje dag med reklam och intryck om allt du bör ge ditt barn för att vara en god förälder. Lyckas du stå emot detta, så är barnen där och påminner dig. Är det alltid så? Ibland tror jag att vi vuxna är mer lättpåverkade än våra barn, för det är väl klart vi vill ge våra barn det bästa, eller hur? Vad är då det bästa? Jo, nya saker, helst dyra, och helst lite nyare, större och häftigare än vad deras kompisar har. Detta kan för vissa familjer sluta i skulder, ångest och andra tråkigheter. Men vad gör det?

Det viktigaste är att de får saker, hela tiden, för visst blir man lycklig av nya saker och visst är man årets förälder då man förser sina barn med allt detta, som de verkligen behöver för sin överlevnad.


För det är klart att man ska lära sig tidigt att man är vad man äger, punkt. Inga barn behöver lära sig att det faktiskt kostar att köpa alla dessa prylar, att det faktiskt inte är gratis och att alla kanske inte har samma möjliget. Pengar finns ju på minuten, eller hur?

Så finns de då dem som är som mig, som aldrig har några pengar, de bara försvinner hur jag än gör. Förmodligen handlar det om dålig planering, dålig impulskontroll och andra omständigheter. Men, jag kan ju bara skylla på mig själv. Varje år känner mig som världens sämsta mamma.

Jag som minsann nästa år skulle ge min dotter världens bästa present, kan inte alls köpa den där bästa presenten. Jag menar, shit vilken chock, hon fyller ju år VARJE år liksom! Spara, varför då?

Vad är det vi vill kompensera med denna överkonsumtion? Vad är det vi vill döva hos oss själva, och hur gör vi för att inte föra detta vidare till våra barn? Jag ser så många vackra hem och perfekta familjer, medan jag själv tittar på mitt icke alls perfekta liv. Jag ser på dem med avundsjuka ögon och undrar vad de gjort rätt och jag gjort fel. För inte är jag bättre, jag blir lycklig av nya saker, för stunden. Tills jag tröttnat, tills jag vill ha något nytt, roligare, finare.

Jag undrar hur kan vi få ett seriöst men avkopplat förhållande till pengar och hur för vi det vidare till våra barn? Hur lär vi oss och dem, att vi är inte alls vad vi äger, vi är så mycket mer än så. Vi ska inte döma efter siffror på kontot, eller blankast bil.

Alla är värda respekt och lycka. Men det spelar ingen roll hur mycket kunskap och insikt vi får om vi inte handlar, och då menar jag inte handla som i shoppa. Självklart är många bekvämligheter och prylar bra för oss, och jag har dragit saker lite till sin spets, men jag hoppas att budskapet går fram. Pengar är till för att hjälpa oss, inte för att imponera på andra med pengar som vi kanske inte ens har!

 

Några tankar på vägen:

Fråga barnet om de har egna idéer på hur de ska kunna köpa saker de vill ha.

Mena nej då vi säger nej, det lär barnet att ta oss på allvar. Men även kunna ändra oss då vi sagt nej för lätt.

Aldrig skuldbelägga ett barn, med ord som ”Vi har egentligen inte råd, men okej…” Det skapar en känsla av att inte vara värdig hos barnet, som sedan följer med genom livet.

Sist men inte minst, ta med barnen och panta, en oanad resurs och bra för miljön. JA, det finns barn som inte vet vad panta är!

 

Jenny Karlsson jobbar idag som Virtuell assistent

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *