Pengar som möjlighet eller hinder
Gästkrönikörer

Pengar som möjlighet eller hinder

314176_257298567624373_1209285_n(1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Pengar som möjlighet eller hinder

För de allra flesta av oss ser vi pengar som något viktigt och något vi ägnar mycket av vår tid åt att fundera på. När vi har ont om pengar oroar vi oss för att vi inte ska kunna få mer snart. När vi har gott om pengar oroar vi oss för att vi ska ta fel beslut om vad vi gör med våra pengar. Många människor bär på olika typer av rädslor kopplat till pengar. De vanligaste negativa känslorna är:

  • Rädsla att bli av med.  Tanke: ”Tänk om jag blir av med det jag har” vilket kan leda till att vi inte vågar satsa av det vi har.
  • Rädsla att inte få. Tanke: ”Om jag tar detta valet, tänk om jag då inte tjänar några pengar på det” vilket kan leda till att vi inte vågar prova något nytt för vi är rädda för att släppa de inkomster vi har nu.
  • Rädsla att jag inte har tillräckligt. Tanke: ”Det jag får aldrig är tillräckligt, jag behöver mer och mer” vilket kan leda till girighet.
  • Förakt.  Tanke: ”Jag är inte värd att få mycket pengar” eller ”Andra borde inte få så mycket pengar för det de gör, det är orättvist” vilket kan leda till att ständigt ha ont om pengar.

Jag gjorde upp med dessa rädslor en gång för alla för 13 år sedan då jag efter en kris i min familj sålde allt vi ägde och hade, gjorde oss skuldfria och reste med enkelbiljetter till Thailand med vår dotter. Sedan dess har jag levt utanför det svenska systemet i Thailand och Grekland och lärt mig ett helt nytt förhållningssätt till pengar. De viktigaste deviserna jag lever efter för att kunna leva som en Digital Nomad (försörja sig på nätet och bo var man vill) är:

  • Inga skulder eller undvika dem i möjligaste mån
  • Äga så få saker som möjligt. Hellre hyra än köpa det jag behöver.
  • Hålla kostnaderna så låga som möjligt, men unna mig det jag tycker är viktigt i livet.

Denna livsstil har gjort att jag alltid har gott om pengar. Att jag kan bo på vackra platser som jag tidigare trodde jag aldrig skulle kunna ha råd med och min oro för pengar har minskat radikalt. Jag vet idag att jag själv skapar mina pengar och möjligheter. Genom att leva med låga kostnader och flera olika inkomstkällor kan jag snabbt kasta om verksamheten till det som fungerar bättre.

Timothy Ferris i boken ”4-timmars arbetsvecka” säger:  “We don’t really want to be millionaires, we want to experience what we think only millions can buy”. Det är så sant. Jag lever ofta nu förtiden som en miljonär, utan att äga miljoner. Det är ett annat sätt att tänka som har vänt på allt i livet.

Så våga släppa rädslorna och bygg din egen inre tillit till pengar!

 

Camilla arbetar idag som livsdesigner, digital nomad och par-utvecklare. Läs mer på hennes blogg www.peelitoff.net

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *