Pengars betydelse
Gästkrönikörer

Pengars betydelse

                                 

 

 

 

 

 

 

Pengar och dess betydelse!

Pengar, ett ämne som är mycket omfattande och har olika betydelse för alla människor.

Det kan innebära bland annat glädje, sorg, stress, lugn, säkerhet, olycka, lycka, kärlek samt en uppsjö att andra olika saker. Kan inte säga att jag är en expert på genren, men förfrågan om att skriva en krönika om ämnet verkade mycket intressant, so here I go!

 

Pengar kan vara ett mål, en ambition att förverkliga. Frågan är då hur man tar sig dit. En del försöker, kämpar hårt men ändå lyckas de inte bli varse om hur de ska uppnå rikedom.

Jag tror själv att det handlar om att ha ett bestämt fokus, ett mål och inte släppa det här målet. Det finns ju så mycket i livet som kan vara distraktioner och gropar att falla i. Att ha en tro på sig själv och vad man vill. Det är inte alltid det lättaste dock. Att släppa taget om alla rädslor för att misslyckas och att man inte duger eller är duktig nog. Men, om man har styrkan att hålla fast vid sitt mål, sin vision så tänker jag att inget är omöjligt.

 

När man inte har några pengar och man måste få hjälp med att försörja sig, är ämnet pengar förknippat med stress, sorg och olycka. Att hamna i en sits där man inte kan ta hand om sig själv och att andra måste stå för ens uppehälle. Att man blir till en belastning för samhället.

 

I det fallet kan oron för pengar och ekonomi, till och med leda till att man blir sjuk. Som att känna sig nere, deppad och orkeslös. Men, det behöver inte vara så om man har bra stöd ifrån andra och kan känna att allt kommer lösa sig. Allt hänger på vilken värdering man lägger i ordet pengar.

 

När någon har lyckats ta sig ur en ekonomisk knipa och funnit en väg till själv försörjning igen, är pengar en enorm trygghet. Att veta att man slipper oroa sig för om pengarna ska räcka till att leva på månanden ut. Lyckan i att kunna unna sig vad man vill och inte känna ångest över att man spenderat några hundralappar för sin egen tillfredställelse. Det är en trygghet.

 

Har bekanta som aldrig någonsin behövt oroa sig över pengar. Inte ens tänkt tanken på vad de betyder eller inte. Det bara finns där. Villkorslöst. Pengar blir då lika med kärlek. Föräldrar ger en pengar, slussar sina barn in i det framgångsrika företaget eller bidrar med kontakter som kan fixa det där topp jobbet som försäkrar en stabil framtid.

 

Då reflekterar man oftast inte om varför pengarna är där eller vilken innebörd de egentligen har. I ens eget liv, eller i andras. Jag har själv konfronterat bekanta i den här situationen med liknande frågeställningar. Reaktionen har blivit, oj nej har aldrig tänkt på pengar som ett problem. Har inte funderat så mycket alls faktiskt på det. Har själv då reagerat med förvåning.

 

Men, tänk då om allt detta överflöd av pengar plötsligt tar slut. Vad händer? Hur ska den här människan anpassa sig till att inte kunna leva sitt lyxliv? Har personligen bevittnat på nära håll olika scenarion i sammanhanget. Antingen ser man själv till att komma på fötter igen igenom sin egen bedrift, eller så glider man på andras tillit och goda vilja.

 

Det jag syftar på är hur vi värderar rikedom och pengar och vilken inställning vi har till hur det ska inskaffas. Tillexempel: Jag är stark, jag har kapacitet till att hitta arbetet som kan ge mig ekonomisk trygghet igen. Då sätter du tron till dig själv. Inte till att andra ska ge dig det du behöver för att du kräver det. Tänker man som människa, pengar är underbart och härligt men inte det som är allt. Då är man stark igenom sig själv.

 

Om man däremot ser sig själv som ett offer för händelser utom ens kontroll och tänker att man är bättre än alla andra och är född till ett liv fyllt av överflöd och rikedom, just bara därför att man är den man är. Då blir man svag och måste man hitta människor som är villiga att ge en det man efterfrågar. Det vill säga pengar. Så att styrkan eller illusionen av styrka infinner sig igen. Lösningen blir således enligt min egen åsikt, att utnyttja andras kärlek för att få pengar och framgång i sitt liv. Benämningen för en sådan person brukar allmänt vara ”golddigger”.

Så, summan av kardemumman blir att det finns många olika sätt att se på och värdera innebörden av pengar. För mig är pengar inte synonymt med lycka. Det är en bonus, en bonus värd att kämpa för. Jag gör mig själv lycklig genom att bevisa att jag kan det.

 

 

Beatrice Berglund jobbar som socionom

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *