Skillnaden på att tjäna pengar eller att ha pengar
Gästkrönikörer

Skillnaden på att tjäna pengar eller att ha pengar

Marion

 

 

 

 

 

 

Vad är skillnaden på att tjäna pengar och att ha pengar?

Många böcker, artiklar och bloggar handlar idag om hur du kan tjäna pengar och många av de tipsen och råden är om hur du startar och driver företag.

Absolut inget fel i det, tvärtom, jag välkomnar alltid företagande och hjälper såväl nya som mer erfarna att utveckla sina företag. Företagsutveckling är en av de viktigaste delarna för att hjulen ska kunna snurra i en samhällsekonomi.

När man har börjat tjäna pengar, oavsett om det är genom en anställning eller eget företag,
kommer man förhoppningsvis fram till tillståndet att ha pengar, att lära sig att förvalta dem. Här kan det bli lite klurigt. Har man tidigare haft ett fokus och tankesätt inriktat på att tjäna pengar behöver man nu tänka annorlunda.

Att ha pengar ger andra möjligheter och ett bra första steg är att undersöka så att man inte har ett ”dolt” tankesätt som gör att pengarna rinner iväg för fort. Då får du nämligen börja om och tjäna pengar. Tills du åter har pengar och åter ges möjlighet att fortsätta att ha pengar. Lite moment 22, eller hur.

Tankar om pengar kan vara gamla och faktiskt inte längre vara relevanta utan snarare skadliga.
Lite som Magnus Dalvall och Kjell Lindstöm skriver om ledarskap i sin bok ”Tankefällan”, dagens lednings-och management principer bygger på gamla felaktiga antaganden och hieratiskt tänkande som inte längre fungerar. De finns kvar i systemen och har fortfarande stor påverkan, så stor att vi uppfattar och tror att det är en sanning.

Det finns redan bra artiklar om att ha pengar här på ”Vägen till pengar”.
Ett sätt som jag tycker är enkelt och effektivt är att hela tiden lägga undan 10 % av det du tjänar till dig själv även om det bara är några kronor. Gör du det kommer pengarna snabbt att växa och du börjar tycka om att ha pengar.
Men…. Om du har ett ”dolt” sätt att tänka måste du också säkerställa att du inte rör pengarna och bli medveten om vilka tankar du har just nu om pengar.
Har du svårt att hitta och undersöka detta själv rekommenderar jag dig att anlita en professionell coach, gärna någon som känner till hur system fungerar. Det är en investering som kan hjälpa dig att komma ur återupprepningens tråkiga mönster så du kan börja njuta och fira att du har pengar.

 

 

Marion Solkvint, Seagold Co-Active Coaching

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *