Vad är Privatekonomi del 2
Privatekonomi skola

Vad är Privatekonomi del 2

Privatekonomi skola del 2
Privatekonomi skola del 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till andra delen av VAD ÄR PRIVATEKONOMI skola del 2 av 12!

Betala dig först och bli rik

Vi kan inte äta kakan och ha den kvar utan den som verkligen vill bli rik får avstå från en del önskningar. Vi kan ju inte bara sitta och drömma om att en vacker dag kommer vi bli rika och skaffa oss ett bättre liv. Allt händer inte av en slump här i livet. Har ni tänkt när varje gång vi ska betala våra räkningar hur vi betalar alla andras fakturor t.ex. hyra på vår bostad, vi kan lika väl betala driftkostnaden på huset som vi förmodar att vi äger eller betala en hel del amortingar inklusive räntesatsen. Men tyvärr vi betalar inte till oss själva i slutet av månaden, vi som jobbat och slitit hela månaden.

En del tror att man kan bli rik genom att ärva pengar från rika släktingar. Men alla har inte rika släktingar och även om man har de så ofta är man rätt så gammal för att få en liten del av arvet. Sedan finns det de som spelar på bingolotto på önskan att vinna och bi rika men jag kan hävda att den som tänker vinna på bingo och satsar sina pengar på det för att bli rik är en given förlorare.

Ibland undrar jag om vi har tänkt någon gång varför vi betalar alla andra utan att betala först till oss själva, vi som jobbar ihjäl oss för att samla varenda krona och sist i månaden betalar vi alla människor som vi knappt känner förutom vi själva. Vet du vad! Från och med NU gör du tvärtom, varför ska inte du få betalt först av alla.

Jag är nästan säker att de flesta kan spara mer än 5-10 % av sin inkomst speciellt om man jobbar och har bra lön och kan avstå från masa onödiga utgifter men naturligtvis det är ju upp till var och en och jag antar att det beror på vilka mål och ambitioner man har men jag skulle ändå rekommendera att börja först med att spara fem procent av sin inkomst.

Så börja nu med att spara/investera 5-10 % av din nettoinkomst. Jag kommer lite längre fram i tiden prata mer om investering och om 3-3 strategin. Hur vi ska investera vår kapital och få en god och trygg avkastning, var ska vi investera kapitalet om det är här i Sverige eller i tillväxtmarknad som t.ex. Indien och när ska man investera när börsen går upp eller faller ner och allt det ska ske med låg risk som möjligt.

Jag hoppas nu att du börjar sätta undan de pengar som du vill spara på ett sparkonto och rör dem aldrig och om du inte har ett sparkonto så öppna ett sådant konto och det kostar ingenting. Jag kan också förstå att många kan ha svårt att spara 5-10 % av sin lön men du kan låtsas att den månaden fick du en extra faktura som består 10 % av din lön eller du körde för fort och du blev stoppad av polisen och fick böter.

Gör samma sak om och om igen och du kommer se och känna efter knappt 3 månader hur det känns både lätt och roligt att spara och se sina pengar växa med tiden. Tillsist vill jag säga tänk på och prioritera dig själv först och se till att betala dig innan du ger dina egna pengar till andra vid slutet av månaden.

 

Lycka till!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *