Vad är privatekonomi del 6
Privatekonomi skola

Vad är privatekonomi del 6

Vad är privatekonomi del 6
Vad är privatekonomi del 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till stjätte delen av VAD ÄR PRIVATEKONOMI skola del 6 av 12!

Är du bra på att återspara?

Först och främst ska du veta att du ALDRIG blir rik genom din inkomst. Här kommer jag med ett konkret exempel om hur man genom sparade pengar kan bli miljonär och leva ett liv som man aldrig ens kan drömma om.

Ett exempel, låt oss nu anta att Person A tjänar 15000 kr per månad och person B tjänar 45000 kr per månad och bägge två spenderar sina pengar i slutet av månaden och därför är de lika värda enligt ekonomisk intelligens. De tjänar olika men spenderar lika mycket alltså hela sin lön.

Vad händer nu om Person A som tjänar enbart 15000 kr börjar spara 1000 kr i månaden i 20 år med räntesats på 5 %?. Ju dina pengar kommer växa och växa och de är lika värda som 407 457.78 kr om 20 År.

Sålunda du har lite mindre än en halv miljon och desto tidigare du börjar spara desto bättre för det är bara du som tjänar på det. Är man lite flitig och lär sig en del om finans och hur man sparar i aktier och fonder kan man simpelt spara i aktier och fonder som ger avkastning i genomsnitt upptill 10-15 % och då har man kommit upp till en miljon kronor i sitt sparande efter 20 år.

Och som ni ser på bilden nedan, även om person B tjänar mer i det långa loppet så har hon/han inget att äga när man sparar sig fattigt och spenderar sina pengar. Jag hoppas ingen missuppfattar mig nu jag menar inte att man är nolla bara för man inte sparar utan jag syftar på att man äger inget på grund av att man har pungat ut hela sin

lön.  

Måhända någon frågar sig men var kan man få så mycket avkastning på sitt eget kapital? Det jag kan hävda är att det finns idag en del banker som erbjuder så hög ränta på sparandet. Det är bara att googla. Det finns även stadsobligationer som man köper från staten som erbjuder en räntesats upptill 5-7 %.

Men tyvärr känner jag idag många som har sina pengar i ett sparkonto som ger väldigt låg ränta och jag vill uppmana DIG om du också har det så flytta dina pengar till ett bättre alternativ där du får högre ränta på dina pengar och ge dig själv och din familj en bättre chans till ett bättre liv.

Du kan säkerligen byta bank. Många tror att det är svårt att byta bank men så är det inte alls. Jag har själv haft Swedbank men sedan fick jag bättre valmöjligheter hos Nordea. Då flyttade jag allting till Nordea och jag trivs otroligt bra med Nordea idag. Räntan på ditt lönekonto och ditt sparkonto kan skilja sig en hel del mellan olika banker men eftersom räntan är så låg som den är idag så är skillnaden inte stor.

Det viktigaste hur mycket ränta du får på ditt sparkonto. Generellt kan man dock säga att storbankerna oftast inte har de bästa räntorna. Om du sparar pengar på ett bankkonto så är räntan du får förstås viktig och det lönar sig ännu mer att jämföra olika banker. Som sagt det är bara att googla sig fram.

Tillbaka till person B och vad som händer om person B börjar spara 2500 kr varje månad som skulle motsvara endast 5,5 % av lönen med räntesats på 5 % . Ju! hon eller han skulle bli miljonär efter 20 års sparande tack vare ränta på ränta effekten och hade man inte haft någon ränteeffekt på sitt sparande hade man haft enbart 600000 kr i sitt sparkonto.

Sparar man i aktier eller fonder med genomsnitt 10 % i avkastning så har man 1 809 966.82 kr på sitt konto om 20.0 år. Jag hoppas det börjar låta INTRESSANT att SPARA! Så kom ihåg det nu att SPARA är din nyckel till pengar och rikedom. Jag hoppas verkligen att du gillar vad är privatekonomi del 6 och vi ses i nästa del av VAD ÄR PRIVATEKONOMI SKOLA.

Lycka till!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *