Vad är privatekonomi del 7
Privatekonomi skola

Vad är privatekonomi del 7

Vad är privatekonomi del 7
Vad är privatekonomi del 7

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen till sjunde delen av VAD ÄR PRIVATEKONOMI skola del 7 av 12!

Brukar du skapa budget för din privatekonomi?

Vad är egentligen en ekonomisk budget ? Varför bör man göra budget? Har man verkligen nytta av det? Blir man rik genom att göra ett budget?

Första tecknet på en idiot är en person som gör samma sak om och om igen och förväntar sig ett annat resultat (Albert Einstein). Jag tror att vi måste börja göra nya saker för vår privatekonomi för att kunna se nya resultat. Vill vi verkligen ha bättre koll på pengar och vart dem tar vägen. Bör vi göra en ekonomisk budget. Att göra samma sak om och om igen leder ingenstans. Genom att göra budget kan du planera din privatekonomi skickligare. Du får en uppfattning om vad som skapar höga och låga utgifter och en kontroll över ekonomin så att räkningarna kan betalas i god tid.

Jag tror att grunden för en smart privatekonomi är att veta vilka inkomster och utgifter man har. Men om du aldrig har gjort en budget innan så börja med att skriva ned dina inkomster och utgifter under en månad. När du gör detta då kan du se var pengarna TAR VÄGEN.

Idag finns det färdiga mallar som man kan använda för att sätta upp en budget. Via budgetkalkyl kan man lätt göra egen budget på inkomster och utgifter som man har varje månad. Du behöver bara fylla själv i de uppgifter och siffror som gäller för dig och ditt hushåll för att se månadens resultat och om du ligger på plus eller minus vid slutet av månaden.

Ligger man på plus då ska man fundera över var kan jag spara det som blir över och sedan börja investera mina sparade pengar i rätt tid med rätt avkastning på eget kapital. Ligger man på minus då behöver man minska på sina utgifter eller söka nya inkomstkällor för att öka värdet på sin egen inkomstkälla. Ett bra tips är att varje gång man ska handla ska man fråga sig är det verkligen nödvändigt? Behöver jag köpa det här?

Jag har en del vänner som har dyra jackor av kända märke och till ett pris av minst 3000-5000 kronor. De skulle känna fysiskt obehag om dem var tvungna att använda andra jackor från t.ex. H&M där alla kan se logon när man ska ta av sig jackan. Jag erkänner att jag själv var en sådan person en gång i tiden men idag köper jag helst från H&M och känner mig jättenöjd när jag har fina och billiga kläder och samtidigt kan jag spara mer.

Budgeten är inte bara till för att veta inkomster och utgifter utan du kan göra budget för dina fasta kostnader, ditt sparande, din investering eller en budget för semester och resor. Budget kan också fungera som en strategi för dina framtida mål och planeringar.

Jag tror att ett av de viktigaste verktygen i livet är vilken kunskap vi har om våra mål. En bra definition på mål är ett resultat som man vill gärna uppnå i framtiden. Det är något som man vill förverkliga, uppleva och njuta av.

Man kan också säga att det är resultat av många ansträngningar i en viss riktning. Kom ihåg, för att kunna förändra saker och ting behöver du börja med dig själv först. Ändra dig själv och dina vanor och du kommer se nya ändringar och nya resultat i ditt liv. Jag hoppas verkligen att du gillar vad är privatekonomi del 7 och vi ses i nästa del av VAD ÄR PRIVATEKONOMI SKOLA.

 

Lycka till!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *