Varför pengar

 

 

 

 

 

 

Varför just pengar!

Pengar kan helt klart vara ett diskussionsämne som kan bringa fram många olika känslor. Jag har förmånen att i ett av mina affärsprojekt komma i kontakt med många människor i olika åldrar, med olika bakgrunder och i olika livssituationer för att diskutera just pengar. Det har gett mig en inblick i hur vi tenderar att resonera kring det här med pengar och vad det kan få för resultat för var och en av oss.

Det sägs att pengar är en av de vanligaste orsakerna till separationer i relationer. Så helt klart är pengar ett hett och stundom känslosamt ämne. Själv har jag en son som är åtta år då jag skriver dessa rader. Ämnet pengar dyker upp lite titt som tätt, då det oftast handlar om att han vill köpa något. Men det har även funnits stunder då min son kommit med frågor som mer gett mig intrycket att han vill förstå det här med pengar, vilket självklart gör mig glad då pengar har en sådan oerhörd påverkan på våra liv. Jag vill hävda att pengar inte är allt här i livet, men det vore fel att inte ranka det som en oerhört viktigt del i våra liv.

Så vad är pengar?

Enkelt uttryckt vill jag hävda att pengar är ett medel som symboliserar ett värde och som används som ersättning för varor, tjänster och utfört arbete.

Långt tillbaka i tiden så sysslade man med byteshandel. Man var tvungen att utifrån skaffa det som man inte kunde försörja själv och ta från naturen. Man kunde byta ett jaktbyte mot en djurfäll. När handeln utvecklades mellan olika länder kom metaller (koppar, brons, silver och guld) att bli betalningsmedel som accepterades av både köpare och säljare. Man vägde metaller. Mynt kom sedan att bli ett sätt att bekräfta lödighet och god vikt, genom att mynten stämplades med statlig myndighets officiella märke. Idag går vi allt mer ifrån att använda oss av fysiska mynt och sedlar till att övergå till digital hantering av våra ”pengar”.

När min son frågade mig, hur får du pengar pappa, så gav det mig ett ypperligt tillfälle att
utbilda min son i något oerhört grundläggande, hur och varför får vi pengar. Jag delade med mig av en mening som en av mina personliga mentorer alltid använde för att förklara hur och varför vi får pengar och som passar in på de absolut flesta av oss.

Du får betalt för det värde som du tillgodoser marknaden.

Enklare än så kan man nog inte formulera det. För att se till att min son skulle kunna förstå
ovan mening, så tog jag ett exempel som passade honom bäst. Min son och hans kompis
funderade på att ha en ”hundtvätt” på gården. De tänkte alltså tvätta andras hundar och detta givetvis mot en viss ersättning (pengar).

Jag förklarade att marknaden är de som har hundar och en del av dem skulle gärna få sina
hundar tvättade mot att betala en viss peng. Min son och hans kompis tillgodosåg då ett värde till marknaden, som en del av marknaden var villig att betala för. Ju större del av marknaden du kan tillgodose ett värde till, desto större möjlighet till ekonomisk belöning. Ett frö till förståelsen för ekonomi och pengar hade jag sått i min son.

Är pengar bra eller dåliga? Säkert har du hört någon säga att pengar är roten till allt ont. Personligen håller jag inte alls med. Du kan själv göra ett test som jag brukar göra för att bevisa att så inte är fallet. Ta en 500 kronors sedel och lägg den på köksbordet. Sitt med din familj eller dina vänner och observera denna 500 kronors sedel och invänta att något ont händer.

De som jag gjort detta för tenderar till att le, då de inser att pengar i sig själv aldrig kan göra något ont. Jag vill hävda att det alltid beror på personen i vars händer som pengar hamnar, om de kommer att användas till något gott eller till något ont. Om du skulle bevittna en person som skadar en annan människa genom att kasta en stor sten mot huvudet, skulle du då skylla på stenen? Ingen förnuftig person skulle skylla på stenen, utan helt klart skulle alla skylla på den som kastade stenen. Detsamma gäller pengar. Vi kan inte lägga skulden på pengarna i sig.

Så vad betyder och symboliserar pengar för dig och andra?

Vi skulle kunna nog vara överens om att pengar betyder att vi får en viss makt. En makt i form av att vi kan välja vilken livsstil vi vill ha. Pengar kan ge oss möjligheter. Möjligheter att påverka sådant som är viktigt för oss och som vi värderar högt. Till exempel att få tid till att spendera med de som betyder mest för oss; vår familj och våra vänner.

Att dela upplevelser med de som vi älskar. Vi får makten att kunna göra goda saker för andra, t.ex. ge bidrag till välgörande ändamål. Självfallet kan pengar ge möjligheten till att åstadkomma negativa saker också. Men efter mycket studerande inom personlig utveckling (beteendevetenskap och psykologi) så är det inom individen som det ”onda” eller ”goda” befinner sig.

Kanske har du någon gång funderat över vad det är som skiljer dem åt; de som aldrig har pengar, och de som verkar ha oändligt med pengar?

Detta är något som jag själv studerat oerhört mycket och svaret är enligt den mening som min mentor delade med sig: du får betalt för det värde som du tillgodoser marknaden.

De som lyckats skapa sig ekonomiska förmögenheter och lyckats bli ekonomiskt oberoende har funnit sätt att tillgodose marknaden med ett värde som marknaden är villig att betala för. De har sedan tagit delar av sina vinster och investerat dessa i nya möjligheter som inneburit att de tillgodosett marknaden med värde och på detta vis bygger de upp sin ekonomiska förmögenhet. Ett motsatsbeteende tenderar ofta till att resultera i att man inte har några pengar kvar eller ganska lite över.

Kanske frågar du dig själv om du har möjlighet att åstadkomma detsamma?

Efter mitt studerande jag gjort inom ämnet i snart 10 års tid, så blir mitt svar på den frågan: ja, du har möjlighet att påverka och åstadkomma ekonomisk trygghet och frihet samt allt däremellan. Vi lever idag i en av de bästa tider där tillgång till information och möjligheter att påverka vår egen livssituation är enormt mycket större än för 100 år sedan.

Du har möjligheten att påverka din ekonomi genom att lära dig enkla och grundläggande principer och sedan applicera dem. Du kanske frågar Dig varför du skulle göra detta? Jag skulle svara med en motfråga; varför inte?
Om du har möjligheten och potentialen, varför inte se vad du kan lyckas åstadkomma ekonomiskt? Det är ingen lag på att du måste, men varför inte se hur långt du kan ta det?
Jag hävdar inte att pengar är allt här i livet, men vill ändå trycka på att vi inte får blunda för hur stor påverkan pengar och ekonomi har i våra liv.

Du har möjligheten att påverka din och din familjs ekonomiska situation. Du har möjligheten att bli 100% skuldfri. Du har möjligheten att bli ekonomiskt oberoende. Du har möjligheten att lära dig och genom kunskap så kan du gå till handling. Genom handling får du resultat.
Frågan är, vilka resultat vill du ha?

Vänta inte på att det skall bli ekonomiskt haveri, utan ta rätt åtgärder i tid. Det är smart att gräva en vattenbrunn innan man är törstig, för om du börjar gräva när du väl blivit törstig, finns chansen att du inte orkar med. Lägg inte din framtid till hoppet av att vinna på spel eller att något magiskt skall ske. Ta förnuftiga och genomtänkta beslut och börja med att studera hur andra framgångsrika människor gjort och gör. Små steg över en långsiktig period kan skapa stora resultat. Varför inte ha ett öppet sinne och designa dig den livsstil du verkligen vill ha? Det räcker med att det är möjligt, resten är upp till Dig.

Men som alltid; är valet helt unikt Ditt!

 

 

Andreas Bodin är en entrepenör och livsnjutare

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Email
Print
Skip to toolbar